11 ene 2012

Grau


Grau asítiase na fastera central asturiana. La so superficie ye de 216,68 km² y dixébrase en dos zones orográfiques bien diferenciaes: la parte Norte, de valles y montes de pequeña altitú; y la Sur, coles primeres estribaciones de la Cordillera Cantábrica, onde algama altores d'hasta 1.437, onde'l picu La Berza. Llenda al Norte con Candamu y Les Regueres, al Este con Uviéu, Santu Adrianu y Proaza, al Sur con Teberga y Yernes y Tameza y al Oeste con Miranda y Salas.

Tien una población de 11.003 habitantes (5.339 homes y 5.664 muyeres) y una densidá de 50 hab/km². El principal nucleu de población ye la villa de Grau, la capital, de 7.494 habitantes.

Durante l'Alta Edá Media, el territoriu del Grau d'anguaño taba dixebrá en tres cotos, el de Pramaru, el de Salcéu y el de Vayu, tamién nomáu Grau, términu que tomará la pola concedía pol rei Alfonso X cola carta pueblu de 1277. El conceyu pasará a manes de la familia Quiñones dende'l sieglu XV al XVIII, momentu cuando los vecinos pidieron al rei Carlos III la posibilidá de redimise y poder escoyer los propios conceyales de forma direuta, ensin intervención nobiliaria, fallando l'Audiencia d'Uviéu en 1774 y la Cancillería Real en 1783 contra'l monopoliu señorial, anque esti caltendrá dellos cotos dientro'l territoriu hasta'l trieniu lliberal. La forma territorial actual llegará cola dixebra del conceyu de Candamu en 1835.

La toponimia oficial de Grau ye la tradicional dende l'aprobación del Decretu 7/2007 del 31 de xineru, espublizáu nel BOPA númberu 48 del martes 27 de febreru, onde quedaben recoyíes tamién les formes aprobaes pola Xunta Asesora de la Toponimia dientro'l ANEXU al mesmu.

Grau tien ventiochu parroquies:



No hay comentarios:

Publicar un comentario